OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. - prieš 9 m. 2 mėn. #13924 nuo yankadi
yankadi tema: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Gėlavandenių akvariumų pasaulyje dominuoja dviejų tipų akvariumai: tai Gamtos stiliaus akvariumai ir Olandiško stiliaus akvariumai. Olandiško stiliaus akvariumai išpopuliarėjo 1930 metais Olandijoje, įkūrus Olandijos akvariumistų visuomenę (NBAT – Nederlandse Bond Aqua Terra).



Nuotraukos šaltinis: www.aquascapingworld.com/threads/dutch-aquascapes.281/

Olandiško akvariumo ypatumai
Olandiško stiliaus akvariumuose vaizdo formavimui nenaudojamos medžio šakos ar šaknys, akmenys ar kitos priemonės, formuojančios stabilius kompozicinius elementus (angl. ,,hardscape‘‘). Pagrindinis dėmesys yra kreipiamas į augalus ir jų išdėstymą. Šio tipo akvariumai dar kitaip yra vadinami povandeniniais sodais. Tačiau skirtingai nuo Gamtos stiliaus akvariumų, vaizdas juose nėra formuojamas taip, kad būtų panašus į konkretų biotopą (mišką, pievą, krioklį ir t.t.). Sudėtingas augalų išdėstymas ir grupavimas, derinant formą bei spalvas, padeda Olandiško stiliaus akvariumuose sukurti detalias perspektyvas.
Svarbiausias reikalavimas norinčiam turėti Olandiško stiliaus akvariumą, yra puikios žinios apie vandens augalus. Kadangi augalai yra pagrindinis įrankis kurti šio tipo akvariumo stilių, labai svarbu žinoti kaip augalus sodinti, kaip juos grupuoti ir sujungti, kad galutinis rezultatas būtų malonus akiai. Didingiausi Olandiško stiliaus akvariumai pasižymi didele pasodintų augalų mase, turtingais kontrastais ir subtiliomis augalų spalvomis bei tekstūromis.
95 % Oladiško stiliaus akariumų yra montuojami tvirto medžio spintų viduje; atviras paliekamas tik priekinis stiklas (taip sukuriamas gylio efektas). Visa akvariumo technika slepiama spintelėse po akvariumu. Šio stiliaus akvariumuose paprastai naudojami vienas ar keli dugniniai filtrai. Vandens paėmimo ir pritekėjimo vamzdeliai, šildytuvai yra taip sumontuojami, kad jų nesimatytų (kitaip dalyvaujant konkursuose, yra atimami konkursiniai balai).
Apšvietimui paprastai naudojamos T8 lempos. Tačiau akvariumuose atsiradus daugiau lepesnių augalų, vis daugiau akvariumistų naudoja T5 lempų apšvietimą. Vertinant akvariumą konkurse, teisėjai atsižvelgia į apšvietimo instaliacijos saugumą, lempų švarumą; jos turi būti idealiai švarios.
Šoninės akvariumo sienos, bei galinė siena yra uždengiama plonu tinklu, kuriame paprastai yra tvirtinamos samanos ar paparčiai, kurie suauga į tankų kilimą.
Daugelis vyresnės kartos (angl. ,,old fashioned‘‘) akvariumistų, Olandiško stiliaus akvariumuose, nenaudojo CO2 ir manė, kad tai yra ir nereikalinga, ir netgi žalinga. Tačiau, vėl gi, atsiradus akvariumuose daugiau retesnių ir lepesnių augalų, CO2 naudojimas tapo neišvengiamu.
Gruntas, naudojamas Olandiško stiliaus akvariumuose, daugiausia yra smėlis arba kitas smulkus gruntas; jokiu būdu ne įmantrių spalvų. Apie 60 % akvariumistų naudoja pogruntines trąšas, kurias kiekvienas pasirenka individualiai.

Olandiško stiliaus akvariumuose taikomi dizaino ir planavimo metodai
Dažniausiai taikomas metodas, formuojant Olandiško stiliaus akvariumą, yra terasos. Jos yra pats optimaliausias variantas, kuomet norima augalų pagalba perteikti akvariumo gylio įspūdį. Terasų pagalba galima akcentuoti akvariumo pagrindinius centrus, kuriems pabrėžti paprastai naudojami dideli arba raudonos salvos augalai.
Atsižvelgiant į tai, kad Olandiško stiliaus akvariumo augmenija yra labai tanki (daugiau nei 70% akvariumo turi būti apsodinta augalais), labai svarbu yra išlaikyti harmonijos ir paprastumo pojūtį. Kontrastas yra pagrindinis elementas, kuriant Olandiško stiliaus akvariumą, kadangi jo pagalba yra suskaidomos augalų grupės. Kontrastą užtikrina kruopštus augalų spalvų, lapų dydžio bei tekstūros parinkimas. Tarpai tarp augalų grupių taip pat turi būti išnaudojami protingai, nes jie sukuria įsivaizduojamus kelius ar takelius bei detalias perspektyvas.
Taigi judam prie teorijos.
Kaip minėjau, Olandiško stiliaus akvariumuose, beveik ¾ akvariumo yra užsodinti augalais, kurių yra įvairiausių rūšių ir spalvų. Tačiau ir čia, galioja taisyklė: ne per daug! Paprastai pasirenkant augalų kiekį yra taikoma taisyklė: 50 cm gylio (angl. depth) akvariumui užsodinti, imamas maksimaliai 1 augalas 10 cm akvariumo pločio (angl. width). Taip išeitų, kad 200 cm pločio akvariumui apsodinti, reikia ne daugiau 20 augalų rūšių. Kita taisyklė, kuri neleidžia prisodinti begalės augalų: augalų grupės turi būti ne per arti viena kitos, idealiausia, kad tarp dviejų augalų grupių būtų 1-2 cm tarpas.
Skirtingai nuo Gamtos stiliaus akvariumų, Olandiško stiliaus akvariumuose ta pati augalo rūšis gali būti sodinama tik vienoje vietoje. Negalima to paties augalo sodinti skirtingose akvariumo vietose. Išimtis taikoma tik samanoms ar paparčiams, iš kurių suformuotos akvariumo sienos.
Vienas dalykas Olandiško stiliaus akvariumuose yra naudojamas toks pats kaip ir kituose akvariumuose, tai dėmesio centrų (angl. focus points) paskirstymas.


Nuotraukos šaltinis: fish-etc.com/aquascaping-main/aquascaping-a-planted-aquarium

Maksimaliai gali būti du dėmesio centrai, kuriuose sodinami akį traukiantys augalai; paprastai raudonos salvos arba labai dideli.
Tipiška Olandiško stiliaus akvariumuose augalus sodinti gatvelėmis. Jeigu kas paprašytų ant popieriaus lapo nupiešti tolyn vingiuojantį kelią, kaip jis atrodytų? Platus pačiame priekyje, o link horizonto siaurėja. Tas pats taikoma ir augalų sodinimui. Grupė pasodinama plačiai pačiame priekyje, giliau sodinami augalai aukštėja ir siaurėja užsodinamas plotas; idealiausia kai formuojamas takelis yra ne tiesus, jis lenkiasi ir pasislepia už kitų augalų grupių.


Nuotraukos šaltinis: www.ukaps.org/forum/threads/crash-course...ascaping.8713/page-2

Šiems takeliams formuoti dažniausiai pasirenkama Lobelia, H. corymbosa, H. difformis ar medžio gabalai, pilnai apauginti samanomis.
Dar apie vieną auksinę taisyklę, kuriant Olandiško stiliaus akvariumą, buvo užsiminta ankščiau. Tai kontrastai. Niekada nesodinkite vieno šalia kitos dviejų raudonų augalų, net oranžinio ir rudo. Kontrastingos spalvos atskleidžia kiekvieno augalo išskirtinumą ir grožį. Tas pats reikalavimas taikomas ir augalų lapų formai (negalima sodinti šalia dviejų panašių lapų forma, pav: Vallisneria šalia Cryptocorine balansea) ir aukščiui. Šalia esančios augalų grupės negali būti vieno aukščio. Ir kaip jau buvo minėta, turi būti aiškus skirtumas tarp augalų grupių.
Matomi tamsaus/juodo fono ploteliai už augalų, sukuria gilumo pojūtį. Priekyje šonuose pasodinti tokie augalai kaip Hydrocotyle leucocephala, Cardamine lyrata taip pat sukuria gylio pojūtį ir užuolaidų iliuziją.
Ir dar kartą pakartosiu. Nenaudokite jokių akmenų, medžio šakų ar kitokių elementų; bent jau matomų. Jeigu šaką pilnai apauginsite samana, prašom. Bet ji gali būti tik vienoje akvariumo vietoje.

Žuvys
Žuvys Olandiško stiliaus akvariumuose yra tik pagalbinis elementas. Jos neturi atitraukti dėmesio nuo augalų. Tačiau konkursiniuose akvariumuose net ir žuvų parinkimas prideda arba atima vertinimo balus. Žuvys parenkamos atitinkamai pagal akvariumo dydį. Vieną grupę turi sudaryti ne mažiau 12 žuvelių. Idealiausia (jeigu leidžia akvariumo tūris) yra laikyti tris žuvų grupes: viena plaukiojanti vandens paviršiuje, kita – vidutiniame gylyje, o trečia – dugne. Papildomai galima laikyti krevetes, ar žuvis, ėdančias dumblius (Otocinclus).

Dažniausiai naudojami augalai, kuriant Olandiško stiliaus akvariumą
Stiebiniai augalai - labiausiai rekomenduojami augalai, kuriant Olandiško stiliaus akvariumą. Jie greitai auga, jų lapų bei spalvų pasirinkimas yra labai platus. Kadangi akvariumo įranga turi būti paslėpta už galinės akvariumo sienos, sąmanomis apauginti tinklai labai tinka uždengti šią akvariumo dalį.
Toliau išvardintą keletas augalų rūšių, tinkančių formuoti Olandiško stiliaus akvariumus:
Saururus cernuus ir Lobelia cardinalis – žemaūgiai augalai, kurių pagalba galima suformuoti taip vadinamus ,,olandiškus takelius’’, kuriant akvariume gylio iliuziją.
Hygrophila corymbosa ir Limnophila aquatica – dideli stiebiniai augalai, kurie labai greitai auga ir turi stiprų vizualinį efektą.
• Kriptokorinos (lucens, lutea, walkeri, wendtii, becketii) – nedideli vandens augalai, sodinami pirmose dvejose akvariumo eilėse. Dėl savo tamsių žemės spalvų, jie sukuria puikų kontrastą.
• Augalai, sukuriantys pagrindinius akvariumo centrus: spalvoti (Alternanthera reineckii, Ammania sp., Rotala sp.) arba dideli (Tiger Lotus ar Aponogeton sp.) augalai.
• Java samana – dažnai naudojama sukurti kontrastui tarp augalų grupių arba apauginant ja akmenis ar šakas, norint sukurti pagrindinį akcentą.


Nuotraukos šaltinis: aquascapinglove.com/basics/the-dutch-aquarium/
aquascapinglove.com/basics/the-dutch-aquarium/

Priežiūra
Olandiško stiliaus akvariumuose vyrauja kontroliuojamas chaosas. Kiekvienas augalas pasižymi savo augimo tempais, spalvomis, reikalavimais, todėl reikia žinių ir patyrimo, norint priversti skirtingus augalus augti viename akvariume. Skirtingai nuo Gamtos stiliaus akvariumų, Olandiškuose akvariumuose augantys augalai reikalauja dažno ir pastovaus kirpimo arba viršūnių atsodinimo (daugiau apie viršūnių atsodinimo metodą skaitykite ir žiūrėkite per šią nuorodą ). Būtent šis dalykas ir atbaido daugelį jaunų ir pradedančių akvariumininkų nuo Olandiško stiliaus akvariumų. Į kasdienę priežiūros rutiną įeina: tręšimas, temperatūros ir CO2 sekimas, žuvų maitinimas, plaukiojančių augalų liekanų, lapų surinkimas. Kas savaitę reikia nuvalyti akvariumo stiklą, surinkti susikaupusias augalų liekanas nuo dugno ir aplink augalus, išvalyti filtrus, nukirpti ar persodinti augalus (jei reikia).
Tai tiek teorijos. Gražių akvariumų!


Straipsnį iš anglų kalbos vertė Jurgita Bendinskienė (forume jurga jurgita niku)

Informacijos šaltiniai:
fish-etc.com
www.ukaps.org
aquascapinglove.com
www.aquascapingworld.com
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 2 mėn. nuo yankadi.
The following user(s) said Thank You: Vėjagalvis, markox, saulix, legenda, varyla, Tuomce, aurimas, Dr.Phantom, Raituzas, Riba

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13926 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Dėkoju Jurgitai už šaunų vertimą! Šaunuolė :good Reikia tikėtis, kad ši informacija padės labiau suprasti šį stilių, ir darantiems ,,Dutch" - bus pradinė kelrodė žvaigždė į nuostabius povandeninius sodus.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. - prieš 9 m. 2 mėn. #13930 nuo Riba
Riba atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Tikrai puikus straipsnis! :good

Ir surinkta labai gera informacija, šaunuolė Jurgita. Jei galima aš dar papildysiu vieną taisyklę kurią šį straipsnį skaitant nesutikau. Tai raudonų augalų kiekis žalių atžvilgiu.
Tai yra 1/7 taisyklė, kurią ne visi žino. Tai yra septynioms žalių augalų grupėms (rūšims) taikytina tik viena raudonų augalų rūšis.
Paparasčiau paaiškinus kai akvariume auga15 rūšių augalai tai tik dvi iš jų gali buti raudonos, arba dat trečia rūšis ruda, o visa kita turi būti žalumos atspalviai :) . Kad būtų " ramesnis" vaizdas.

Galiu dar papasakoti , kad neleido anksčiau nei tręšti trąšomis, negalima buvo jokio " brudo" pilti akvariuman. Ta prasme nitratų ir fosfatų. Vieną kartą pasisakiau vienam profesoriui, kad pilu savo gamybos trąšas, (pavardžių nesakysiu) Tai taip gavau "per kuprą" ir dar viešoje vietoje ,aprėkė kad 'eksperimentuoju'.. :cry .. kad ir man pasirodė nebejuokinga. Bet čia tie iš senų įsitikinimų krienų profesoriai, ir jų nuomuonės niekaip iki šiol nepakeisi. O kai pasakiau kad negaliu, kitaip nes mano blyxa neišgyvens tada nebebuvo argumentų. O blyxą jiems, kaip tik anksčiau nesisekdavo auginti. ;)

Žuvys turi būti natūralios, jokių hibridinių atspalvių ,nei ilgapelekių, nei albinosių .
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 2 mėn. nuo Riba.
The following user(s) said Thank You: Vėjagalvis, Tuomce

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13931 nuo jurga jurgita
jurga jurgita atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Ačiū Ribai už korekcijas :).

Tik pati priėjau išvados. Nenoriu olando :D. Kol kas apsisodinsiu taip kaip man gražu, o vėliau nersiu į Gamtos stiliaus akvariumus

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. - prieš 9 m. 2 mėn. #13933 nuo Riba
Riba atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Pilnai tave suprantu . :wink :lol: <
Dar su CO2 teoriškai tai buvo kaip tik atvirkščiai. Olandai patys pirmieji pastebėjo geresnį augalų augimą šiltnamiuose. Kurie buvo apšildomi su "buržuikėm" (tokie kūrenami pečiukai su anglimis. Ugnis sunaudodavo daug deguonies, bet ir pripildydavo erdvę su CO2 ir augalai ten greičiau augdavo. Tai jie pritaikė pirmieji akvariumuose.
Na aš apie tai, paskaitą girdėjau. :blush: Jie tuom labai didžiuojasi...
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 2 mėn. nuo Riba.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. - prieš 9 m. 2 mėn. #13935 nuo Dr.Phantom
Dr.Phantom atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Na o aš :dash bandysiu tą nyderlandietišką pasidaryt savo low tech sąlygomis :woohoo:

Jurgita, ačiū už straipsnį ;)
Lina, ačiū už išsakytas pastabas mano akvos temoje ;)
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 2 mėn. nuo Dr.Phantom.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13936 nuo Riba
Riba atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Dr.Phantom
Man ištikro labai net smagu, kad išdrysai pabandyti turėti olandą.
Tas taisykles, galima ir apeiti, ir interpretacijom labai daug vietos yra. :smilehug
Pati , pirmoji nuotrauka šiame straipsnyje yra Belgo. Ir ten visai nesilaikyta taisyklių.

Preitų metų prizininkas surinkęs daugiausia taškų va štai čia:
www.aquaplantexchange.nl/phpBB3/viewtopi...=33&t=3000&start=240
The following user(s) said Thank You: Dr.Phantom

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13938 nuo jurga jurgita
jurga jurgita atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Bet tai kai. Šaka su samanomis. Ir matoma :). Olandai tobulėja. Senoji mokykla, matyt, po truputį užleidžia vietą naujovėms
The following user(s) said Thank You: Dr.Phantom

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13943 nuo Riba
Riba atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Tai kad šaka matosi tai jau čia tikrai ne bėda. Šis akvariumas gavo komentarą, kad du soliteriai augalai tai Otelia ulvifolia ir Nymphaea lotus 'Red' auga , pasodinti vienas paskui kitą. Taip pat ir "mėlynieji" ramireziai priklauso kitai kategorijai. Tokių dalykų niekas nerašo forumuose. :( O gaila.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #13952 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Na tikrai labai labai gražūs tie sodų akvariumai.. :good

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 2 mėn. #14529 nuo gedasst
gedasst atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Kodėl sakote, kad nesilaiko taisyklių ? Dėl augalų rūšių nieko negaliu pasakyti, bet trečdalių akcentai išvesti labai subtiliai i raudona per oranzine.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 8 m. 1 mėn. #22362 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: OLANDIŠKO STILIAUS AKVARIUMAI: ĮRENGIMO IR PRIEŽIŪROS YPATUMAI
Priedai:
The following user(s) said Thank You: aquauga, Non

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.