Parosphromenus - saldymedžio guramis

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. - prieš 9 m. 1 mėn. #16027 nuo yankadi
yankadi tema: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Parosphromenus – Saldymedžio guramis
P.phoenicurus patinėlis, Helene Schoubye

Iš pirmo žvilgsnio parosphromenus namai yra nykūs ir nesvetingi. Čia vanduo dažnai tamsesnis už alų su panašiomis pH reikšmėmis. Dėmesys krypsta kiek giliau visų taninų ir tamsumos. Tai saldymedžio guramis, ne taip dosniai apšnekėtas kaip tigrai ar orangutangai, bet taip pat rizikingai gyvenantis po saule.
Šios žuvelės paplitusios Borneo, Sumatros, Malaizijos salyne iki pat pietinių Tailando krantų. Industrija, didėjantis gyventojų skaičius, žemės ūkis braunasi į šių žuvelių gyvenimus.
Labai skaudžiai šių žuvelių populiacijoms smogia aliejinių palmių plantacijos, kurios labai plečiasi Azijoje, nelaimei, ir ten kur auga atogrąžų miškai, telkšo pelkės. Palmių aliejus yra didelis biznis ir jis tikrai greitu metu nesitrauks, turint omenyje, kad 80% globalios produkcijos yra pagaminama Indonezijoje ir Malaizijoje. Palmių aliejus yra daugelyje maisto produktų sudėtyje kuriuos mes valgome ir vartojame, ironiška, bet daugelyje saldymedžio produktų, taip pat muiluose, dantų pastose ir visa tai susiję su globalia prekyba.
Žemės ūkis teršia natūraliai skurdžias ekosistemas trąšomis, ypač ten kur auginamos aliejinės palmės. Išplaunamos trąšos patenka ir į vandens aplinką. Skatinama eutrofikacija, vyksta nenatūraliai dideli dumblių augimo sprogimai taip iškreipdami nusistovėjusius ištirpusio deguonies kiekius upėse, upeliuose ir pelkėse.
Eufemistiškai tai vadinama ,,aplinkos patobulinimu“. Tačiau medžiai yra kertami, betonuojama, statomos gamyklos ir vietinės žuvys yra tiesiog sunaikinamos vardan pažangos ir progreso.
Bėda tame, kad parosphromenus natūralūs namai yra labai maži. Daugelis aplinkosaugos projektų turi jaudinančius plakatus vaikams, kažką didaus ir akivaizdaus įstrigti mūsų širdyse. Reti nuostabūs paukščiai, mielos bezdžionės, paslaptingos didžiosios katės ir banginiai gali išsaugoti savo aplinkas, o mažučiai mikroplėšrūnai – parosphromenus ir jų maža aplinka mažai kam rūpi. Viskas tokiose pelkutėse yra laikoma nereikšminga ir visuotinai laikoma ,,išplečiama“. Vos 3 centimetrų ilgio žuvytė, gyvenanti tamsiame vandenyje kuriame sunku ką įžiūrėti, tikrai ne čempionas kovoje su godžiu žmogumi.
Perspektyvos liūdnos. Įvertinant jau padarytą žalą ir įvardijant jau išnykusias rūšis, kurios buvo ant išnykimo slenksčio, suskaičiuojant iškertamų miškų plotus, patys konservatyviausi vertinimai pietryčių Azijoje siekia apie 15% bioįvairovės sumažėjimą per artimiausią šimtmetį. Blogiausi scenarijai perspėja apie 85% galimą išnykimą, o realistai mano, kad 2100 metais apie 40% visų rūšių bus išnykę iš regiono amžiams.
Pagalba siūloma tik kelių altruistiškų fanatikų. Du vokiečiai, parosphromenus autoritetai, Peter Finke ir Martin Hallmann, 2005 metais įkūrė parosphromenus-project.org siekiant surinkti kuo daugiau informacijos ir skatinti sąmoningumą apie šias žuveles. Šių autorių projekto ir kitų neabejingų žmonių teigiama įtaka šių žuvų išsaugojimui juntama ir dabar, plinta ir kitomis asociacijomis, akvariuminių klubais, kurie neabejingi šioms žuvelėms.
Prieš palmių aliejaus ištroškusias žmonių populiacijas, nepaliaujamą industrinį augimą – supratimo didinimas turbūt yra geriausia ką akvaristai gali tikėtis, trūkstant turinčių gerų tikslų ir šias žuvis užjaučiančių milijardierių. O šiuo metu mes galime kovoti mažas kovas, ir daryti tai ką galime, ruošti vandenis savo akvariumams tikintis kol ateis kas nors su didele jėga ir pasigailės šių mažyčių žuvelių natūralių namų ir aplinkos.

Parduotuvėse
Nors ir labai retai, tačiau šių žuvelių kartais pasirodo prekyboje. ,,Užsikirtęs“ pavadinimas visoms rūšims matomoms parduotuvėse P. deissneri, ši rūšis buvo pirmoji aprašyta mokslo. P. deissneri sutinkama nedidelėje endeminėje teritorijoje, apsiribojant tik Bangka sala. Ištikro šiuo metu tai pati rečiausia rūšis hobyje ir pasiūloje.
Panašiausia rūšis yra P. tweediei, tačiau klaidingai daugumoje knygų ir aišku parduotuvėse įvardijama kaip P. deissneri.
P. tweediei yra tipinis saldymedžio guramis vandens parametrų poreikiams. Idealu jei pH būna tarp 3,0 – 4,0 ir sunkiai apčiuopiamu kietumu. Mažiau nei 1°KH yra priimtina, pageidautina dar mažiau. Taip pat be kalbų aišku, kad vanduo turi būti juodas kaip juoda arbata.
P. tweediei užaugai iki maksimalių 3,5 cm ilgio, bet paprastai tiek patinai tiek patelės būna apie 3 cm.

Kodėl tokie reti?
Pardavėjams vis dažniau naudojant centralizuotas, recirkuliuojančias vandens sistemas, galima tikėtis vis mažiau ir mažiau šių gana daug priežiūros, tiksliau, konkrečių sąlygų reikalaujančių žuvelių. Dėl papildomo laiko ir triūso norint išlaikyti šias žuveles parduotuvėje, dauguma pardavėjų tiesiog neturi laiko ir noro investuoti į šias žuveles kurios tikrai būtų lėtai parduodamos, išskirtinės.
Net jei ir pasitaiko parduotuvėse, šios žuvys dažnai laikomos įprastame skaidriame vandenyje, atrodo išblyškusios ir nervingos, skursta tokiose sąlygose, kurios geros daugeliui kitų žuvų, o joms priešiškos.


P. cf bintan spalvingas patinas ir kuklesnės patelės, Sebastian Kuikstra

Teisinga vandens chemija
Saldymedžio guramių aplinka yra šiukšti ir nesvetinga norint ją nuoširdžiai sukurti akvariume. Upeliuose kuriuose gyvena parosphromenus yra lėtai tenkantys, tačiau maitinami šiltu ir deguonies prisotintu vandeniu.
Atogrąžų miškai aplink šiuos vandens telkinius veikia tarsi didžiuliai koštuvai su dideliais kiekiais lapų, šakelių, organinių nuosėdų primenančių kavos tirščius, kas lietaus ir paviršinio vandenis tekant pro visas šias natūralias medžiagas praturtina ryškiais ,,prieskoniais“ - fulvinėmis, huminėmis, taninėmis rūgštimis. Periodai iš kart po lietaus sezonų gali būti ypatingai koroziški. Rezultatas – ypatingai žemos pH reikšmės, kai kada siekia net apie 3,0 pH, t.y. 10 kartų rūgščiau už vyną ar alų. Vandens kietumas neužčiuopiamas, o vandens elektrolaidžio reikšmės ties 20μs/cm ar dar kiek mažiau yra įprasti rodmenys.
Turbūt lengva įsivaizduoti tokius drėgnus ir skurdžius upelius tarsi purvo židinius po maro. Tačiau taip nėra. Sąlygos išties nėra svetingos, tačiau tai neapibrėžtina visai gyvybei. Antibakterinės ir antiparazitinės rūgščių vandenų savybės išlaiko patogenų lygius pažymėtinai menkus. Viena iš galimų nesėkmių parosphromenus augintojui gali būti auginant žuvis ,,kliniškai“ švariame vandenyje su didele bakterine bioapkrova, kuriai šių žuvų atsparumas yra limituotas.
Saldymedžio guramių akvariumai gali būti skirstomi ne tik į biotopinius regionius, bet ir pagal rūšies specifinę geografiją. Nepaisant šių žuvelių prisitaikymo prie tokių nepalankių sąlygų, jos negali skubiai prisitaikyti prie kitokių besikeičiančių sąlygų. ,,Išmetus“ žemesnes pH reikšmes ir turint kietesnį vandenį žuvelė tūnos vienoje vietoje, raukysis, greitai išseks ir visa tai taps letaline priežastimi.


Parosphromenus akvariumas (80x40x40), Sebastian Kuikstra

Maitinimas
Maitinimas yra vienas iš sudėtingiausių šių žuvų laikymo aspektų. Laukiniai parosphromenus yra ilgos kompleksinės maisto grandinės viršūnės dalis, kuri susideda iš mažulyčių mikro organizmų gyvuojančių įrančiose lapų nuogulose. Mažučiai vienaląsčiai maitina eksponentiškai didėjančias įvairias infuzorijas, tada įvairūs irklakojai, kiautiniai maži vėžiagyviai, tada krevetės ir galiausiai saldymedžio guramiai maitinasi didžiausiais šios mažų gyvių ekosistemos sutvėrimais. Nelaisvėje atsisako maitintis džiovintais maistais, vietoje jų mielai reaguoja į siūlomus mažų gyvių gyvą maistą. Net stambios dafnijos gali būti per stambios jų mažyčiams nasrams, dėl to ciklopai, arterijos nauplijai yra optimalus pasirinkimas. Taip pat labai gerai jei akvaristas stengiasi atkurti natūralią gamtą kiekviename žingsnyje, skatinant medžiagų apytakos ciklą su visokiais įrančiais lapais. Mūsuose šiam tikslui gali būti panaudoti ąžuolo, buko lapai, alksnio kankorėžiai, rūgščios durpės, pirktiniai katapos lapai.

Teisingas deguonies kiekis vandenyje
Temperatūros ir deguonies kiekio disbalansas vandenyje yra dažna šių žuvelių netekčių priežastis. Visos dabar 20 mokslo aprašomos rūšys toleruoja temperatūras iki +29°C. Pakanka vos vieno laipsnio daugiau ir galimos žūtys. Aukštesnės temperatūros įtakoja ištirpusio deguonies kiekius vandenyje ir nepaisant, kad ši žuvis – guramis, parosphromenus nesinaudoja labirintinių žuvų prigimtimi. Kur kitos labirintinės žuvys gali įkvėpti oro paviršiuje, parosphromenus dėl galimo prisitaikymo apsisaugoti nuo grobuonių šio privalumo atsisako. Dėl šios priežasties šio žuvelės labai jautriai reaguoja į sumažėjusius deguonies kiekius vandenyje. Užtat tik labai prispirtos jos gali nebekreipti dėmesio į saugumą ir plaukti įkvėpti oro į paviršių. Tokie perspėjamieji ženklai būna reti, o mirtingumas didelis jei tik deguonies kiekis krenta.


P. parvulus patinėlis prie urvelio, Helene Schoubye

Akvariumo dydžio pasirinkimas
Saldymedžio guramiai yra gilesnių vandenų gyventojai priešingai nei jų fizinis dydis leistų spėti. Jų nerandama atviruose upeliuose. Šios žuvys gamtoje gyvena prie dugno, ten kur gausu susikaupusių nukritusių šakų, lapų, srovės užutekiuose, kur šviesa sunkiai tepatenka. Labai retai sutinkamos mažesniame nei 30 cm gylyje. Daugelis aptinkama 1-2 m gylyje. Šios žuvys nepasižymi nei kovingumu nei įspėjamaisiais metodais prieš grobuonis. Verčiau ramiai nuplaukia į besitęsiančius nuokritų ,,laukus“, pasiruošę išnykti tamsiuose vandenyse.
Didesniame biotopiniame akvariume replikuojant skirtingas upelio vietas būtų drauge galima laikyti ir skirtingas žuvų rūšis. Tipinės rūšys parosphromenus draugijai galėtų būti šokoladiniai guramiai, sphaerichtys dugno ir giliausiose vietose, šviesūs nedidukai puntius ir rasbora rūšys tiktų atviroms erdvėms. Net kai kurios macrognathus rūšys puikiai tiktų, kartu su kai kuriomis gaidelių (Betta) rūšimis.
Sudarant apsaugines sąlygas, vienarūšiai akvariumais patys tinkamiausi. Visgi, didesnės akvariumo faunos kompanija ir per daug erdvės sudaro labai keblų maitinimą, tad patys didžiausi entuziastai – veisėjai, laiko šas žuveles mažuose tūriuose. 5-10 litrų akvariumai veisimui puikiai tinka. 20-25 litrų akvariumas porai yra labai dosnus sprendimas.
Daugeliu atvejų suteikus palankias sąlygas šios žuvys noriai veisiasi savuose akvariume be didesnių paskatų, tačiau mailiaus išgyvenamumas specialiame nedideliame neršto akvariume, atskyrus nuo tėvų, yra daug didesnis.


P. nagyi patinėlis su ,,seksualiomis akimis" laukia urvelyje netoliese esančios patelės, Helene Schoubye

Ingredientai
1. Parosphromenus akvariumai reikalauja keletos būtinų ingredientų. RO, dejonizuotas, ar distiliuotas vanduo yra reikiamybė, nes krano vanduo niekuomet nebus toks minkštas ar rūgštus, koks reikiamas. Vandens apdorojimas durpe, ,,juodo vandens“ ekstraktais pažeminant pH, yra būtinybė.

2. TDS ar elektrolaidžio matuoklis yra taip pat būtinas, ypač veisėjams. Elektrolaivis varijuoja tarp 20-100 μS/cm, arba 10-70 TDS.

3. Vandens keitimai turi būti reguliarūs, bet nedideli. Didesni vandens kiekio pakeitimai netinkamu vandeniu yra neigiami žuvims. Todėl optimalu keisti vandenį kelis kart į savaitę po 5-10% tūrio, tačiau jei vanduo labai panašus į akvariume esantį vandenį, gali būti atliekamas ir 50% vandens keitimas kas savaitę.

4. Nuskendę lapai akvariume yra labai teigiami. Tinka buko, ąžuolo, katapos lapai. Gyvi augalai gali gyvuoti, tačiau prie labai žemo pH daugelis jų neatlaiko. Nors, yra augintojų kurių parosphromenus akvariumai net labai gražiai apželdinti. Tinka paparčiai, samanos, ypač vertinami greitai augantys ceraropteris paparčiai, jų greitas augimas, pasisavina perteklines maisto medžiagas, todėl vanduo išlieka geresnės kokybės, o šio augalo šaknys ir lapai puikiai tinka mailiaus prieglobsčiui.

5. Veisimui būtini maži urveliai. Idealiai tinka fotografijos juostelių dėžutės ar kitokios plastiko dėžutės, indeliai, nupjautos vandens žarnos gabaliukai, taip pat tinka ir kokoso riešuto kevalai, ar net džiovinti savu vaisiaus kevalai. Žuvelės kartais lizdus suka ir po šakomis, akvariume kuriame nebūtų urvelių, bet būtų daug lapų, labai tikėtina, kad patinas lizdelį suktų ir tarp lapų.

Filtracija
Filtracijos nereikia per daug. Stipresnė srovė gali neleisti atsirasti mažyčiams mikroorganizmams tarp lapų. Labai tinka oro filtrai kurie ne tik gali filtruoti, tačiau dar ir papildo vandenį deguonimi, neleidžia užsistovėti vandens paviršiui. Tačiau jei žuvys nėra peršeriamos, o vanduo reguliarai keičiamas, akvariumėlis gali būti ir visai be filtro.
Nereikia perdėti su šildymu. Geriau rinktis mažesnio galingumo šildytuviuką su termoreguliacija, nei galingesnį modeliuką, kadangi taip galima išlaikyti pastovesnę temperatūrą išvengiant greito užšildymo ir temperatūrinių skirtumų. Pastovumas yra teisinga kryptis laikant šias žuveles.

Pasidomėkite Jūsų norima laikyti rūšimi. Žuvis laikoma netinkamose sąlygose niekada natūraliai nesielgs ir nežibės.

Video apie parosphromenus


Šaltiniai
www.parosphromenus-project.org/en/
"Practical Fishkeeping" žurnalas - www.practicalfishkeeping.co.uk/magazine.php 2014-02 ‘‘Fish Of Liquorice Sorts“.
Iš anglų kalbos vertė Tautvilas Laureckis (yankadi)

Informacinės nuorodos
Parosphromenus projektas - www.parosphromenus-project.org/en/
Tarptautinis labirintinių žuvų augintojų puslapis www.igl-home.de/index.php/anabantoidei/parosphromenus
Europos anabantoidų klubas - aklabyrinthfische-eac.eu/
Didžiosios Britanijos anabantoidų asociacija - aagb.org/
Prancūzijos anabantoidų augintojai - cil-ibsc.fr/
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 1 mėn. nuo yankadi.
The following user(s) said Thank You: markox, saulix, bulduri, greedy, Arturs, Egis

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. #16029 nuo bulduri
bulduri atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Įdomus straipsnis :good

Žemaitija :)

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. #16038 nuo lioshis
lioshis atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Tikrai įdomi žuvelė

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. - prieš 9 m. 1 mėn. #16039 nuo markox
markox atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Tikrai įdomus straipsnis. Realiai jas laikant sąlygos tikrai tokios griežtos - rūsčios?

Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 1 mėn. nuo markox.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. - prieš 9 m. 1 mėn. #16041 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Patenkinant šių žuvelių poreikius - sąlygų visuma tikrai yra griežta. Labai minkštas, rūgštokas vanduo su tamsesniu vandeniu tikrai nėra eilinis vanduo. Ir visą tai sukurti namuose, atkartoti ypatingas sąlygas nėra paprasta, kaip kad tiesiog turėti indą, iš krano prisipilti vandens ir džiaugtis.. Reikia RO ar DI, ar kitokio švaraus ,,tuščio" vandens, reikia rūgštinti vandenį natūraliomis medžiagomis ir/ar rūgštimis, kad ,,pajusti" poreikius reikia perdaug nepamesti TDS/μS, pH reikšmių. Reikia gyvo maisto.
Jei manote, kad tiek ,,iškelta kartelė" Jums yra ,,peršokama", manote, kad galite prisidėti išsaugant šias žuveles užsiimant konservacine akvariumistika, išlaikant bent vieną rūšį, tada Jūs galite būti potencialus šių žuvelių augintojas, kitų augintojų bičiulis.
Šio straipsnio tikslas nešti žinią apie šias labai retas nykstančias žuveles ir jų problematiką, todėl labai tikiuosi, kad pariukų augintojų ratas mūsų šalyje galėtų didėti. Norintiems galiu visokeriopai padėti įsigyti, konsultuoti.
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 1 mėn. nuo yankadi.
The following user(s) said Thank You: markox

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. #16042 nuo markox
markox atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Viskas yra įmanoma, tik reikia turėti noro ,daug kantrybės ir nenuleisti rankų pirmai nesėkmei ištikus.
Su kardinolais ir gi pradžioje buvo nesėkmių, nesklandumų , bet po to liko tik vienas malonumas.
Nebūčiau tai įnikęs į bucių auginimą , tikrai susigundyčiau , bet deja visko vienu kartu neaprėpsi. :-(

Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. #16043 nuo bulduri
bulduri atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Visko aprėpti neįmanoma, bet kolekcininkų gretos didėja, kas bucepfalandras, kas saldymedžio guramius, kas krevetes augina, paėmus visumą per mūsų mažą šalį, jau gerai :good

Žemaitija :)

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. - prieš 9 m. 1 mėn. #16044 nuo yankadi
yankadi atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Pariukams dedikuotame akvariume gali būti augalų, nors tai nėra labai įprastas reiškinys, ir didesnis jų kiekis gali įtakoti vandens parametrus į neigiamą pusę šių žuvelių atžvilgiu, tačiau, yra galimybė augalų tokiame akvariume turėti. Yra augintojų kurie su pariukais augina microsoriumus, samanas, anubikus, tad manau ir bucytės galėtų augti. Aišku ne prie 3 pH, bet prie 4-6 pH neturėtų būti bėdos. Aišku, tręšti nebūtų galima, bet augtų ir taip. Mano akvariumuose taip pat yra microsoriumų, samanėlių, ypatingų kriptų, kurioms geriau pas pariukus nei įprastame akvariume, ceraropteris, plūdenos, net najasas kai kur auga.. Samanos, ceraropteris net labai teigiami, jų tankumyne gali gyvuoti mažulyčiai mikroorganizmai, slėptis mailius.. ;) Jei turėčiau bucyčių perteklių manau mielai jas dėčiau pas pariukus. Tikiu ten jos lėtai, bet stabiliai augtų.
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 1 mėn. nuo yankadi.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. #16045 nuo markox
markox atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Bucės akvariume su pariukais gal būtų-gyvuotų, bet nebūtų laimingos, 3-4 pH joms per žemas,nes jų augimvietėse ji dvigubai aukštesnis.
Keletą kartų esu bandęs joms patamsinti-parūgštinti vandenį , bet reakcija buvo neigiama, pradėdavo mesti lapus. Apskritai bucės neigiamai reaguoja į bet kokį staigų pasikeitimą, teko neseniai tobulinti LED šviestuvą, tai pakeičiau savaitei kitu , staigiai pasikeitus šviesos šaltiniui keletas bucių numetė lapus, nutirpo augimo taškai . :diablo

Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.

Daugiau
prieš 9 m. 1 mėn. - prieš 9 m. 1 mėn. #16046 nuo markox
markox atsakė į temą: Parosphromenus - saldymedžio guramis
Šios nuotraukos parodo kaip niokojama Indonezija , nuotraukos paviešintos Sekadau apylinkių gyventojo, palmių aliejau pramonė niokoja džiungles , kuriose gyvena daugelis nykstančių gyvūnų ir augalų.








O po to užauga palmės...




Būk greitas klausytis, bet lėtas atsakyti.
Žmogaus liežuvis - jo pražūtis.
Paskutinis taisymas: prieš 9 m. 1 mėn. nuo markox.
The following user(s) said Thank You: yankadi, saulix, bulduri, greedy

Please Prisijungti or Sukurti sąskaitą to join the conversation.